Knäckebröd från Skedvi får exklusiv EU-märkning

Skedvi Bröd är ett traditionellt runt hålat knäckebröd bakat enligt gammal tradition av företagare med nybyggaranda.
Foto: Maria Hansson.

Nu får knäckebröd från Skedvi socken i Dalarna EU-märkningen skyddad geografisk beteckning. Brödet är ett traditionellt runt hålat knäckebröd bakat på rågmjöl som gräddas på gjutjärnshäll i vedeldade stenugnar. Det knäckebröd som får märkningen har två olika gräddningar; Skedvi Bröd Originalet och Skedvi Bröd Extragräddat.
    Skedvi Bröd produceras inom det geografiska området Stora Skedvi socken i södra delen av Dalarna. Där finns en lång tradition av att baka klassiskt runt hålat knäckebröd i vedeldade ugnar.
    – Det är positivt att livsmedelsföretag i Sverige vill använda sig av den exklusiva EU-märkningen. Det bidrar till att bevara lokal produktion och hantverkstraditioner, säger Amanda Rosendahl, statsinspektör på Livsmedelsverket.
    Livsmedelsverket: Knäckebröd från Skedvi får exklusiv EU-märkning.

Det här inlägget postades i Data, Internet, EU, Historia, Mat, livsmedel, Politik, myndigheter, Samhällsservice. Bokmärk permalänken.