I somras sköts det europeiska rymdteleskopet Euclid upp i rymden för att bland annat undersöka hur mörk materia format universum. Nu har dess första bilder visats för världen – några av de skarpaste av rymden någonsin.
Denna otroliga ögonblicksbild från Euklides är en revolution för astronomi. Bilden visar 1000 galaxer som hör till Perseus kluster, och mer än 100 000 fler galaxer längre bort i bakgrunden, var och en innehållande upp till flera hundra miljarder stjärnor.
Många av dessa galaxer var tidigare osedda. Några av dem är så avlägsen att det har tagit ljuset 10 miljarder år att nå oss. Genom att kartlägga utbredning och former av dessa galaxer, kosmologer kommer att kunna ta reda på mer om hur den mörka materian formade Universum som vi kan se idag.
Detta är första gången som en så stor bild har tillåtit oss att fånga så många Perseus galaxer i en sådan hög nivå av noggrannhet. Perseus är en av de mest massiva strukturer känd i Universum, som ligger ”bara” 240 miljoner ljusår bort från Jorden, som innehåller tusentals galaxer, inbäddat i ett stort moln av het gas. Astronomer visar att galaxhopar som Perseus bara kan bildas om mörk materia finns i Universum.
Esa: Euclid’s view of the Perseus cluster of galaxies.
Esa: Euclid.
KALENDER
-
SENASTE POSTER
- KÅSERI
KATEGORIER
ARKIV
MAIL
OM MIG
Namn:
Börje Hovberg.
Bor:
Västerås, Sverige.