Grafenoxid ger hopp om att bekämpa Alzheimers sjukdom

Grafenoxid (orange) kan effektivt tränga in i jästceller och minska toxiciteten hos skadliga proteinaggregat (ljusgrå) genom att främja nedbrytning av aggregaten. Det har Chalmersforskare visat i en jästmodell som de har utvecklat för att efterlikna Alzheimers-drabbade celler i människans hjärna. Utöver vad illustrationen visar kan grafenoxid dessutom förändra cellernas ämnesomsättning så att de får en ökad förmåga att hantera stress. Illustration: Chalmers/Katharina Merl.

Den troliga orsaken till Alzheimers sjukdom är ansamling av molekyler som kallas för amyloidpeptider. De leder till celldöd, och är vanligt förekommande i hjärnan hos patienter med sjukdomen. Forskare på Chalmers har nu visat att jästceller som ansamlar dessa felveckade amyloidpeptider kan tillfriskna när de behandlas med nanoflagor av grafenoxid.
    Alzheimers sjukdom är en obotlig hjärnsjukdom som leder till demens och död, och orsakar stort lidande hos både de drabbade och deras närstående. Över 40 miljoner människor världen över uppskattas leva med sjukdomen eller någon relaterad form av demens.
    Den underliggande orsaken till Alzheimers sjukdom anses vara att felveckade proteiner – så kallade amyloid-beta-peptider (Aβ-peptider) – bildar ansamlingar, aggregat, i hjärnan. Aggregaten utlöser en rad skadliga processer i hjärncellerna (neuronerna), som leder till celldöd och därmed förlorad hjärnfunktion i det drabbade området. Hittills finns det inga effektiva strategier för att behandla amyloid-ansamling i hjärnan.
    Chalmers: Grafenoxid ger hopp om att bekämpa Alzheimers sjukdom.

Det här inlägget postades i Data, Internet, Hälsa, Politik, myndigheter, Samhällsservice, Teknik, Vetenskap. Bokmärk permalänken.