En tredjedel av lunchen på äldreboenden blir matsvinn

En tredjedel av lunchportionen på äldreboenden blir matsvinn. Undernäring är vanligt bland sköra äldre, därför är det allvarligt att maten som planerats utifrån de äldres behov av energi och näring inte blir uppäten. Att satsa på matsvinnsmätningar kan synliggöra maten som inte äts upp och upptäcka risk för undernäring.
    För tredje gången har Livsmedelsverket kartlagt matsvinnet inom äldreomsorgen. 60 av landets 290 kommuner har rapporterat in data från 2022 års matsvinnsmätningar. I genomsnitt slängs cirka 108 gram per ätande vid lunchen – det vill säga uppemot en tredjedel av måltiden. Detta är, förutom ett stort resursslöseri, en riskfaktor för undernäring.
    Livsmedelsverket: En tredjedel av lunchen på äldreboenden blir matsvinn.
    Livsmedelsverket: Matsvinn i kommunala äldreboenden – pdf.

Det här inlägget postades i Data, Internet, Historia, Mat, livsmedel, Politik, myndigheter, Samhällsservice. Bokmärk permalänken.