Kanelbullen kan inte skyddas EU

Förvaltningsrätten har avslagit en begäran från Sveriges bagare & konditorer om att få registrera kanelbullen som skyddad hos EU-kommissionen. Även Livsmedelsverket har tidigare avslagit företagets begäran om att EU-skydda kanelbullen.
    Både Livsmedelsverket och Förvaltningsrätten anser att kanelbullen inte är tillräckligt unik för att registeras som skyddad beteckning hos EU-kommissionen. I sitt beslut skriver Förvaltningsrätten:

Benämningen kanelbulle får i Sverige snarast ses som ett samlingsnamn för en variation av liknande produkter. Eftersom kanelbullar även förekommer på andra håll i unionen under vedertagna namn får det anses röra sig om en generisk beteckning, vilket också utgör hinder för skydd enligt förordningen. Att det skulle finnas en allmän förväntan hos konsumenter att en kanelbulle endast är vad som beskrivs i den inlämnade produktspecifikationen, anser förvaltningsrätten inte heller är visat.

Det här inlägget postades i Data, Internet, EU, Historia, Kultur, Mat, livsmedel, Politik, myndigheter, Samhällsservice. Bokmärk permalänken.