Rekonstruktion av Tenochtitlan, huvudstaden i det aztekiska imperiet

Bild: Thomas Kole.

På 1400-talet var Tenochtitlan den största staden i Amerika, med en befolkning på mer än 200 000 personer, mer än de flesta europeiska huvudstäder på den tiden.
    Staden byggdes på en ö i Lake Texcoco, omgiven av vulkaner, och utökades med soptipp i takt med att staden växte. Tenochtitlan tjänade som huvudstad för det aztekiska imperiet tills spanska inkräktare förstörde den med början 1521. Mexico City byggdes över ruinerna och expanderade avsevärt när sjön dränerades.
    Hur var Tenochtitlan? Thomas Kole ägnade 18 månader åt att digitalt återskapa staden från dokumenterad historia och från arkeologiska fynd. Tenochtitlan byggdes i ett rutnät, med sektioner anslutna till varandra och till sjöns stränder genom gångvägar, broar och kanaler.
    Stadens centrum innehöll tempel, palats och regeringsbyggnader, omgivna av stadsdelar separerade efter klass, var och en med sina egna marknadsplatser. Längre ut fanns jordbruksområden, ständigt utvidgade genom att fylla ut sjön. Koles bilder låter oss se denna metropol från alla vinklar. Mest imponerande är överläggen med drönarbilder av Mexico City idag.
    A portrait of Tenochtitlan: A 3D reconstruction of the capital of the Aztec Empire.
    Thomas Kole: Technical Artist.
    Wikipedia: Tenochtitlán.

Det här inlägget postades i Byggnadsverk, Data, Internet, Geografi, Historia, Kultur, Samhällsservice, Sevärdheter. Bokmärk permalänken.