Tycho Brahes Uraniborg Observatory

Den danske astronomen Tycho Brahe katalogiserade mer än tusentals stjärnor innan teleskopet uppfanns. För sin tjänst gav kung Fredrik II av Danmark honom ön Ven att använda för sina studier. Där lät Brahe bygga ett observatorium som han kallade Uraniborg. Det kan tyckas konstigt att ha ett astronomiskt observatorium utan teleskop, men han hade andra instrument, och en stabil plats för att observera himlen var en välsignelse för hans studier.
    Uraniborg var en muromgärdad fristad med en strikt anlagd geometrisk design. Den hade observationspunkter, torn, en fruktträdgård och en örtagård. Den hade också ett trevåningshus med bostadsrum på bottenvåningen och en andra våning för Brahes astronomiska instrument från 1500-talet: astrolabium, kvadrant, sextant och armillarsfär. Tredje våningen var för studenter. Så fanns ett alkemilabb i källaren. Vetenskapen genomgick en del förändringar.
    En förändring i monarkin lämnade Brahe utan medel för att driva Uraniborg, och det övergavs och förstördes sedan efter Brahes död. Men arkeologiska utgrävningar på 1950-talet grävde fram tillräckligt mycket av den ursprungliga grunden så att den delvis har restaurerats och återskapats.
    Läs om observatoriet utan teleskop på Amusing Planet: Uraniborg: An Observatory Without a Telescope.

Det här inlägget postades i Astronomi, Byggnadsverk, Geografi, Historia, Kultur, Samhällsklimat, Vetenskap. Bokmärk permalänken.