En fest för ögonen

Foto: ESA/Webb, NASA & CSA, A. Adamo (Stockholms universitet) och FEAST JWST-teamet.

De graciösa slingrande armarna på den storslagna spiralgalaxen M51, Malströmsgalaxen, sträcker sig över den nytagna bilden från rymdteleskopet James Webb. Detta galaktiska porträtt är en sammansatt bild som integrerar data från Webbs Near-InfraRed Camera (NIRCam) och Mid-InfraRed Instrument (MIRI).
    Malströmsgalaxen var den första galaxen där en spiralstruktur observerades, av Lord Rosse cirka 1850.
    De mörkröda områdena är det trådformiga varma stoftet som genomsyrar galaxens medium. De röda områdena visar det omarbetade ljuset från komplexa molekyler som bildas på dammkorn, medan färgerna orange och gult avslöjar områdena av joniserad gas av de nyligen bildade stjärnhoparna. Stjärnfeedback har en dramatisk effekt på galaxens medium och skapar ett komplext nätverk av ljusa knutar samt grottformiga svarta bubblor.
    M51 – även känd som NGC 5194 – ligger cirka 27 miljoner ljusår från jorden i stjärnbilden Jakthundarna (Canes Venatici), och är fångad i ett tumultartat förhållande med sin närmaste granne, dvärggalaxen NGC 5195. Interaktionen mellan dessa två galaxer har gjort att dessa galaktiska grannar är ett av de bättre studerade galaxparen på natthimlen.
    Läs mer på Esa: A FEAST for the eyes.

Det här inlägget postades i Astronomi, Data, Internet, Politik, myndigheter, Samhällsservice, USA, Vetenskap. Bokmärk permalänken.