Hur Yazoo Land-skandalen förändrade amerikansk historia

Så fort USA blev ett självständigt land blev de 13 befintliga staterna verkligen territoriella. Man kan se på den här kartan att sex stater förlängde sina gränser västerut till Mississippifloden, oavsett närhet, medan Massachusetts också gjorde anspråk på det som nu är Maine och New York gjorde anspråk på det som nu är Vermont. Så småningom löstes det, men Georgia, det sista stoppet, gick igenom några rejäla smärtor på vägen.
    År 1794 betalade fyra kompanier, inrättade särskilt för ändamålet, en halv miljon dollar för omkring 40 miljoner tunnland mark. Även om man tar hänsyn till alla mutor – ytterligare en halv miljon – var det ett löjligt lågt belopp: fyra tunnland till en dollar.
    I Georgia var man rasande, och delstatens lagstiftare, förskräckta över att ha tagits emot mutor, upphävde snabbt försäljningen. Men kontrakten skrevs på och domstolarna engagerade sig. Det skapade en kamp mellan markägare, delstaten Georgia, den federala regeringen och amerikanska medborgare i ett land som fortfarande försökte komma på hur man skulle vara en fungerande demokrati. Rättsfallet gick till Högsta domstolen och etablerade flera rättsliga prejudikat som vi fortfarande gäller. Det ledde också till Indian Removal Act från 1830. Och inrättandet av Alabama och Mississippi.
    Läs en snabb översikt av Yazoo Land ScandalBig Think: How the Yazoo Land Scandal changed American history.

Det här inlägget postades i Data, Internet, Demokrati, Geografi, Historia, Politik, myndigheter, Samhällsklimat, USA. Bokmärk permalänken.