Paradis

Claude Monet i trädgården –1905.

Paradis, park eller trädgård, härstammar från det persiska ordet pairidaeza, i bestämd form Paradiset, och är ett namn på en idealiserad plats vars existens är positiv, harmonisk och tidlös och där bara fred, välstånd och lycka finns. Paradiset är en plats för tillfredsställelse, men inte nödvändigtvis ett land av lyx och sysslolöshet.
    När Claude Monet (1840–1926) och hans familj bosatte sig i Giverny 1883 så sluttade marken svagt ner från huset till vägen och var en fruktträdgård och omgärdades av höga stenmurar. En central gränd kantad av tallar skilde den i två delar. Monet lät hugga ner tallarna och bara behålla de två idegranarna närmast huset för att behaga sin fru Alice.
    Han gillade inte organiserade eller inskränkta trädgårdar. Han gifte sig med blommor enligt deras färger och lämnade dem att växa ganska fritt. Med åren som gick utvecklade han en passion för botanik, bytte växter med sina vänner Clemenceau och Caillebotte. Alltid på jakt efter sällsynta sorter, köpte han unga plantor till stora kostnader. ”Alla mina pengar går till min trädgård”, sa han. Men också: ”Jag är i hänryckning”.

Det här inlägget postades i Byggnadsverk, Djur, natur, Historia, Kultur, Sevärdheter, Växter. Bokmärk permalänken.