Hur djur överlever och anpassar sig till skogsbränder

Skogsbränder är inget nytt, men de är annorlunda nuförtiden – större och mer destruktiva än någonsin. Innan mänsklig bosättning röjde skogsbränder ibland områden där det fanns för mycket av en ansamling av organiskt bränsle, mestadels ved. Djur lärde sig att undkomma en skogsbrand, och några återvände till ett bränt område ganska snart – trots allt kan ett bränt område inte brinna igen.
    En art av pungdjur utvecklade en förmåga att framkalla sitt eget viloläge under en brand. Den skulle gräva ner sig under jorden och gå in i ett tillstånd av dvala tills faran passerat över huvudet! Andra djurarter – liksom växter och mikrober – letar efter brända områden för de frigjorda näringsämnena i askan för att starta förnyelseprocessen.
    En förändring kom när folk började bekämpa skogsbränder istället för att låta dem brinna. Resultatet blev en enorm ansamling av bränsle, vilket gör moderna okontrollerbara skogsbränder mycket farligare och mer destruktiva. Men ändå, naturen anpassar sig. Läs om djurrikets strategier för att hantera oundvikliga skogsbränder på Vox.
    Vox: The ingenious tricks animals use to survive wildfires.

Det här inlägget postades i Data, Internet, Djur, natur, Historia, Miljö, Samhällsklimat, Vetenskap. Bokmärk permalänken.