Fem exempel på en evig låga

Det finns problem när man försöker hämta de enorma avlagringarna av naturresurser under jordskorpan. Den mest värdefulla av dessa resurser är bränsle, och för att komma åt dem måste vi utsätta dem för luft. En herrelös gnista kan få det bränslet att fatta eld, och du har lärt dig din läxa. Men då kan det vara för sent, eftersom det finns mycket bränsle där under, och gruvor och brunnar fortsätter att mata lågorna samtidigt som det gör det omöjligt att bekämpa elden.
    I staden Centralia, Pennsylvania, började en brand i kolgruvan under staden 1962. Försök att släcka branden har gjorts flera gånger, bland annat på 1960- och 1970-talet, men gruvan har fortsatt att brinna. Elden är så varm att vattnet som man försökte släcka elden med avdunstade. Kolbranden spred sig över hela staden underifrån och giftiga ångor började stiga upp ur marken på 1970-talet. Centralias huvudgata har kollapsat på flera ställen. Men det är bara en eld som har brunnit en fruktansvärd lång tid. Världen är full av dem.
    Jharia-området i Dhanbad, Indien, var en gång en skatt för gruvdrift, eftersom miljarder dollar i prima kokskol ligger under marken. Men det har förvandlats till en mardröm, eftersom den där kolen har varit i brand sedan 1916! Över 40 miljoner ton kol har brunnit under den tiden, och dessutom kan inga nya gruvor öppnas för att ta upp det opåverkade kolet, eftersom den brinnande skarven går åt alla håll. Branden gör ett växande område ovanpå obeboeligt. Det är bara en av fem platser där jorden har varit i brand i evigheter och förmodligen kommer att förbli i brand i år eller till och med århundraden framöver.
    Läs mer på Cracked: Five Fires That Never, Ever Stop Burnin.

Det här inlägget postades i Data, Internet, Djur, natur, Energi, Historia, Naturkatastrofer, Vetenskap. Bokmärk permalänken.