Pengar i soptunnan när 35 miljoner skolluncher slängs

35 miljoner måltider – så mycket skolmat slängs varje år. Det visar en ny kartläggning av kommunernas matsvinn. Samtidigt har skolkökens kostnader för livsmedel ökat med cirka 15 procent sedan 2020. Det är ytterligare en anledning att satsa på åtgärder som gör att mer mat äts upp.
    För tredje gången har Livsmedelsverket kartlagt matsvinnet i skolan. 184 av landets 290 kommuner har rapporterat in data från 2022 års matsvinnsmätningar. Sammanlagt slängs cirka 56 gram per elev och dag, vilket motsvarar ungefär var sjätte portion. I siffran ingår matsvinnet som uppstår i köket, från serveringen och från tallriken. På ett år blir det 11 700 ton, eller 35 miljoner måltider.
    Livsmedelsverket: Pengar i soptunnan när 35 miljoner skolluncher slängs.

Det här inlägget postades i Data, Internet, Ekonomi, Mat, livsmedel, Politik, myndigheter, Samhällsklimat. Bokmärk permalänken.