Kan världens äldsta skämt få dig att skratta?

Kanske tyckte sumererna att skämtet var roligt, eller babylonierna.
Bild (del): Wikimedia Commons, cc.

Har du hört den här förut:

”en hund går in på en bar, men han ser ingenting. Och så frågar han: ska jag öppna en?”

När du väl har tagit dig upp från golvet och torkat tårarna ur ögonen ska jag försöka förklara. Detta är bland de äldsta skämten i världen, och definitivt det äldsta ”inspelade” barskämtet som har överlevt. Skämtet hittades skrivet på två separata sumeriska lertavlor i den antika sumeriska staden Nippur i det som nu är Irak. Den grävdes ut för över hundra år sedan och ingick i en lista med ordspråk och råd och tros vara omkring 4 000 år gammal. Och vi kan bara gissa vad de skrattade åt.
    Ja, jag fattar inte heller. Jag antar att man var tvungen att vara där. Eller så kanske skämt uppfanns innan humor var det.
    Några av världens största hjärnor har arbetat med den här. Har den blivit korrekt översatt? Vad var sammanhanget i den sumeriska kulturen? Kan ”walking into a bar” verkligen vara så gammal? Skämtet har tolkats på flera olika sätt, eftersom språk och kulturell kontext var helt annorlunda för 4 000 år sedan, men det är inget experter är överens om. Skämtet beror möjligen på antaganden som forntida sumerer skulle ha levt med, men det gör inte vi. Återigen, det kanske inte var så roligt då heller. Det spelades in i ordspråks- och rådssamlingar, även om det egentligen inte fungerar i det sammanhanget heller.
    Läs de olika förklaringarna till hundskämtet på Historic Mysteries: The Comedy Stylings of Ancient Sumer and the Oldest Joke in the World.

Det här inlägget postades i Data, Internet, Geografi, Historia, Humor, Samhällsklimat, Vetenskap. Bokmärk permalänken.