Pech Merles förhistoriska grottmålningar

Ta en virtuell rundtur i Pech Merle och se de förhistoriska grottmålningarna. Pech-Merle är en droppstensgrotta i departementet Lot, sydvästra Frankrike, med målningar från Gravettiankulturen, en arkeologisk kultur som uppkom under senpaleolitikum, för ca 28 000 år sedan.
    Grottan skapades för över 2 miljoner år sedan av en underjordisk flod som skar kanaler som senare användes av människor som skydd och så småningom för väggmålning. Gallerierna är mestadels torra, 10 meter breda i genomsnitt. Höjden under valvet är mellan 5 och 10 meter hög.
    Grottkonsten som ligger i de djupare delarna av grottan upptäcktes 1922 av Marthe David, 13 år; hennes bror Andre David, 16 år och Henri Dutetre, 15 år. De tre tonåringarna hade utforskat grottan i två år. Liksom andra barn i området hade dessa tre uppmuntrats och hjälpts i deras utforskning av fader Amedee Lemozi, kuratorn för Cabrerets och en amatörarkeolog som hade upptäckt andra grottmålningar i regionen.
    Grottan vid Pech Merle har varit öppen för allmänheten sedan 1926. Besöksgrupper är begränsade i storlek och antal för att inte förstöra det ömtåliga konstverken med den överdrivna luftfuktigheten, värmen och koldioxiden som andas.
    Pech Merle Visit the cave.
    Lot & Dordogne: The Pech Merle Cave, foton.


Det här inlägget postades i Data, Internet, Design, typografi, Geografi, Historia, Konst, illustration, Kultur, Politik, myndigheter, Samhällsservice, Turism. Bokmärk permalänken.