Genombrott i magnetiskt kvantmaterial banar väg för ultrasnabba energisnåla datorer

Forskare har nu för första gången lyckats få en komponent baserad på ett tvådimensionellt magnetiskt kvantmaterial att fungera i rumstemperatur. Bild: Chalmers.

Upptäckten av nya kvantmaterial med magnetiska egenskaper tros öppna för ultrasnabba och betydligt mer energieffektiva datorer och mobila enheter. Hittills har sådana material endast visat sig fungera vid extremt låga temperaturer. Nu har ett forskarlag vid Chalmers tekniska högskola lyckats få ett tvådimensionellt magnetiskt kvantmaterial att fungera vid rumstemperatur.
    Den snabba expansionen av informationsteknologier genererar enorma mängder digital data som behöver lagras, bearbetas och kommuniceras. Detta leder till ett ökande behov av energi och förutspås stå för över 30 procent av världens totala energiförbrukning år 2050. Utmaningen har lett till ett paradigmskifte inom materialvetenskapen. Forskning och utveckling inom tvådimensionella kvantmaterial, som bara är några atomer tjocka, har kommit att öppna nya dörrar för utvecklingen av hållbarare, snabbare och mer energieffektiv bearbetning och lagring av data i datorer och mobiler.
    Chalmers: Genombrott i magnetiskt kvantmaterial banar väg för ultrasnabba energisnåla datorer.


Det här inlägget postades i Data, Internet, Energi, Historia, IT, Politik, myndigheter, Teknik, Vetenskap. Bokmärk permalänken.