En interaktiv karta över Mars har fler detaljer än du någonsin föreställt dig

Global CTX Mosaic of Mars låter forskare och allmänheten utforska planeten som aldrig förr. Den innehåller olika lager av data som kan slås på eller av, som dessa etiketter för namngivna geografiska särdrag på planeten. Bild: NASA/JPL-Caltech/MSSS.

Vår närmaste grannplanet är helt befolkad av robotar och är ständigt under övervakning av en satellit som tar bilder. Och du kan se det! NASA har släppt en interaktiv karta över Mars skapad av CalTech, som har en häpnadsväckande mängd detaljer.
    Mars Reconnaissance Orbiter har arbetat i 17 år med att fotografera planeten, vilket gav de 110 000 bilderna som användes för kartan. Ett urval av destinationer längst ner leder dig till rovers, förr och nu, plus enastående platser som Mars största berg, Olympus Mons. Du kan zooma in och ut för att se mer detaljer.
    Genom menyn överst till höger kan du växla till några snygga funktioner, som märkta namn för platserna du ser. Klicka på dessa platspunkter så får du information om platsnamnen. Till exempel är Pangboche en krater uppkallad 2006 efter en by i Nepal. Föreställ dig vetenskapsmannen som döpte den för att stolt hedra sin hemstad.
    NASA: Global CTX Mosaic of Mars.
    Gizmodo har mer information om projektet och varnar för att kartan på 5,7 biljoner pixlar kan laddas långsamt på äldre datorer.


Det här inlägget postades i Astronomi, Rymden, Samhällsservice, USA, Vetenskap. Bokmärk permalänken.