Det äldsta DNA som någonsin hittats avslöjar en ögonblicksbild av en försvunnen värld

På Grönlands iskalla norra spets, långt in i polcirkeln, har en djup bädd av sediment under mynningen av en fjord legat frusen och ostörd i 2 miljoner år.
    Denna kvarleva av en försvunnen värld, känd som Kap København-formationen, dateras till en period då jorden var mycket varmare än den är idag. Sedimentet byggdes upp i en grund vik under en period av 20 000 år, innan de begravdes under is och permafrost.
    För två miljoner år sedan var norra Grönland en helt annan plats. Den genomsnittliga vintertemperaturen var mer än 10 ℃ varmare, och det fanns mindre koldioxid i jordens atmosfär.
    En studie, utförd av mer än 40 forskare från Danmark, Storbritannien, Frankrike, Sverige, Norge, USA och Tyskland, satte ihop små fragment av DNA och matchade dem med sekvenser av kända arter. Man hittade genetiska spår av förfäder till moderna renar, harar och lämlar, samt mastodont – utdöda elefantliknande varelser som tidigare inte var kända för att ha levt på Grönland.
    The Conversation: The oldest DNA ever found reveals a snapshot of a vanished world.


Det här inlägget postades i Arkeologi, Biologi, Djur, natur, Geografi, Historia, Samhällsservice, Vetenskap. Bokmärk permalänken.