Stora dinosaurier växte på två olika sätt

Paleontologen Michael D’Emic hittade något intressant när han skar benen av Majungasaurus. Han fann att dinosaurien som mätte upp till 7 meter på höjden växte ”riktigt, riktigt långsamt”.
    Den utbredda tanken bland paleontologer var att stora dinosaurier blev stora genom snabb tillväxt, så vad D’emic fann genom sin undersökning var ganska överraskande, vilket fick honom att titta närmare på andra dinosaurieben för att se om det finns olika tillväxtstrategier i dem.
    Det som följde var en decennielång studie, och med tiden som gick kom ny kunskap om det avlägsna förflutna. Som det visar sig var köttätande dinosauriers strategi att bli stora snabbt mindre dominerande än vad paleontologer tidigare antog.
    Att förstå ett djurs tillväxtstrategi kan tyckas trivialt till en början, men det är viktigt för att förstå en varelses liv och miljö. Växte djuret i en konkurrensutsatt miljö? Var det en varm eller kall miljö? Tillväxtstrategi har också en korrelation till ett djurs livslängd och antal avkommor.
    Quanta Magazine: Dinosaur Bone Study Reveals That Not All Giants Grew Alike.
    Wikipedia: Majungasaurus.


Det här inlägget postades i Arkeologi, Djur, natur, Geografi, Historia, Samhällsservice, Vetenskap. Bokmärk permalänken.