Strandkotula

Strandkotula vid Horns båtvarv, hösten 2019. Foto: Länsstyrelsen Södermanland.

Under tre års tid har den invasiva växten strandkotula bekämpats på två lokaler i Nyköpings kommun.
    Strandkotula, Cotula coronopifolia, har de två senaste decennierna haft en stor spridning på havstrandängar i södra Sverige. Den finns nu i samtliga kustlän från Halland på västkusten till Södermanland på ostkusten. Även på Öland och Gotland är växten spridd. Strandkotulan lever i gränsområdet mellan hav och land och kan snabbt bilda täta ruggar på bar jord, till exempel efter ishyvling eller vågerosion.
    Naturvårdsverket: Strandkotula bekämpas på sin nordligaste utpost.

Kotula (Cotula coronopifolia) är en ett till tvåårig korgblommig ört som härstammar från Sydafrika och Namibia och som introducerats framför allt i temperade delar av världen. I Europa finns uppgifter om dess förekomst från 1700-talet och i Sverige från 1853. Den bedöms vara en potentiellt invasiv art.
    Kotula kommer ursprungligen från Sydafrika och Namibia och har via främst sjötransportsystemen spritts till samtliga världsdelars subtropiska och tempererade kustområden.

Källa: Wikipedia.

Det här inlägget postades i Djur, natur, Geografi, Historia, Miljö, Politik, myndigheter, Samhällsklimat, Växter. Bokmärk permalänken.