Hur människor i Churchill, Kanada kan samexistera med isbjörnar

På västra stranden av Hudson Bay, cirka 140 km från Manitoba-Nunavut-gränsen, ligger staden Churchill, Kanada. Det är en liten stad med bara cirka 850 personer. Intressant nog har platsen också mer eller mindre lika många isbjörnar. Medan björnarna lever i den frusna viken för att jaga sälar under vintern, flyttar de in i landet när isen smälter i juli. Och sedan ska de återvända till stranden i slutet av november för att vänta på att viken ska frysa igen. Eftersom Churchill ligger mitt på den så kallade ”isbjörnsmotorvägen” har staden fått smeknamnet ”Världens isbjörnshuvudstad”. Staden har till och med ett företag som erbjuder isbjörnsturer.
    Men hur lyckas folket leva fredligt med isbjörnarna? Svaret är genom isbjörnshållning, eller som det är känt i vardagsspråket, ”isbjörnsfängelset”. Som ett riktigt fängelse används platsen för att ”fängsla” björnar som rapporteras närma sig människor. De är trots allt fortfarande farliga djur.
    Eftersom de ”tjänar tid” i anläggningen, får djuren bara vatten, så de kommer inte att associera människor med mat. Deras ”dom” tar dock inte lång tid. De flesta björnar stannar bara i anläggningen i 30 dagar eller tills viken fryser. Genast släpps de ut och ät fria att jaga sälar igen.
    Atlas Obscura: Inside Canada’s Polar Bear Jail.


Det här inlägget postades i Djur, natur, Geografi, Historia, Miljö, Samhällsklimat. Bokmärk permalänken.