Utmaningen att fly från Colditz Castle

Colditz Castle byggdes på 1000-talet och är en imponerande fästning med utsikt över staden Colditz i Tyskland. Ombyggd på 1500-talet med 700 rum, användes det som ett politiskt fängelse av nazisterna och under andra världskriget blev det ett krigsfångeläger kallat Oflag IV-C. Eftersom fästningen ansågs omöjlig att fly från var den ett mål för allierade bråkmakare och de som hade försökt fly från andra fängelser. Dessa fångar ansåg dock att det var en utmaning.
    Fångarna i Colditz samarbetade med varandra om flyktplaner. De byggde luckor, tunnlar, schakt genom byggnaderna och satte till och med upp ett telefonsystem för att kommunicera varningar. Under fem år gjordes 300 flyktförsök, varav 30 lyckades. En fånge slungades över muren av sina medfångar. Två män lyckades bygga en tunnel till ett vakthus, där de satte på sig tyska uniformer och sedan gick ut som om de skulle hem från jobbet. Den mest djärva flyktplanen var när fångar arbetade tillsammans för att bygga ett segelflygplan på taket!
    Läs om andra världskrigets fängelse på Colditz Castle och de många flyktförsöken på Amusing Planet.
    Amusing Planet: Escape from Colditz Castle.


Det här inlägget postades i Byggnadsverk, Geografi, Historia, Politik, myndigheter, Samhällsklimat. Bokmärk permalänken.