Middag för 14 på Nelsonkolonnen

Kan någon i dag tänka sig en måltid intagen på toppen av NelsonkolonnenTrafalgar Square i London tillsammans med ett antal andra personer. Nelsons staty är 5,5 m hög och står på en 46,1 m hög sockel av granit. Kolonnen är belägen 22 meter över havet.
    Men det har faktiskt hänt. Det var viktorianerna som höll en ”rump steak dinner” på det berömda landmärket. Supper-klubbar på ovanliga platser är inget nytt. Viktorianerna hade en passion för sådana saker och höll ceremoniella middagar på alla tänkbara platser – inklusive inuti en Crystal Palace-dinosaurie (närmare bestämt iguanodon).
    Men den kanske galnaste av alla ägde rum den 23 oktober 1843, när fjorton personer åt middag på toppen av Nelsons kolonn. Arbetet med landmärket närmade sig sitt slut. För att skåla för framgången klättrade de 14 männen upp på byggnadsställningarna till den upphöjde Lord Horatio Nelson – då en av de högsta punkterna i London. De stoppade i sig en måltid av gumpstek, levererad av ett remskivasystem (ingen servitör var dumdristig nog att ta sig upp).
    Londonist: Dinner For 14 On Nelson’s Column? It’s Been Done.


Det här inlägget postades i Data, Internet, Geografi, Historia, Mat, livsmedel, Nöjen, artister, Samhällsklimat. Bokmärk permalänken.