Extrema uppvaktningsritualer i djurriket

Nordamerikanska piggsvinshanar överöser sina potentiella kompisar med mer än sina känslor under uppvaktningen. Bild: Potawatomi Zoo / Wikimedia Commons, cc.

Människor imponerar på varandra med attraktiva profilbilder och kvicka skämt, och utför uppvaktningsritualer som middagsdejter eller chokladhjärtan på Alla hjärtans dag.
    Hanen med större säckvingar blandar olika kroppssekret i munnen, inklusive urin, och målar det över sina vingsäckar för att locka till sig artens honor. Det är ganska grovt för oss, men dessa fladdermöss tycker nog att våra profilbilder är fula. Parningsritualer i naturen kan vara extrema, eller åtminstone extremt konstiga, för alla varelser utanför den arten.
    I djurriket kan din chans till lycka och fortplantning bero på hur högt du kan skrika eller hur väl du ordnar snäckskal, och du kan slå vad om att de lägger sina hjärtan och själar på att få det rätt.
    Atlas Obscura har en sammanfattning av några av naturens konstigaste parningsritualer, från piggsvin till spindlar till bläckfiskar, som håller sin art igång generation efter generation.
    Atlas Obscura: In the World of Animal Courtship, These Males Go to Extremes.


Det här inlägget postades i Data, Internet, Djur, natur, Kultur, Sevärdheter, Vetenskap. Bokmärk permalänken.