Dagen då Londonbor ödmjukade en österrikisk tyrann

På en sidogata i Southwark i London kan man se en liten plakett som påminner människor om att 1850 ”hände en internationell incident här”, när en österrikisk general attackerades av en mobb.
    Personen var Julius Jacob von Haynau, en österrikisk general som med våld undertryckte upprorsrörelser i Italien och Ungern. Hans tidiga karriär såg många framgångar, men han sades också ha ett våldsamt humör.
    1848 blev han känd när han skickades för att slå ner en revolution av ungrare, och hans brutalitet blev ökänd. Han sades ha beordrat avrättning av kvinnor som misstänktes för att sympatisera med upprorsmännen, och hängning av 13 ungerska rebellgeneraler i Arad den 6 oktober 1849.
    Motståndarna kallade honom för ”Brescias hyena” och ”Arads bödel”, även om österrikiska soldater kallade honom ”Habsburgtigern” i beundran över hans handlingar.
    Även om han befordrades, gav hans humör honom problem, och han avgick från sitt uppdrag 1850. Det verkar då som att han bestämde sig för att resa, och senare samma år befann han sig i London.
    Men varför skulle en österrikisk general vara i London, och varför blev han attackerad? Läs mer på ianVisits: The day Londoners humbled an Austrian tyrant.


Det här inlägget postades i Data, Internet, Geografi, Historia, Samhällsklimat. Bokmärk permalänken.