Donut Girls: Kvinnorna som stekte munkar och undvek bomber i första världskriget

Stella Young, en ”Doughnut girl” som håller i en kavel och munkform.

Under första världskriget skickade Frälsningsarmén kvinnor till Frankrike för att lyfta andan hos soldaterna – och servera dem tröstmat. Deras val av mat? Heta munkar. Kvinnorna blev kända som Doughnut Girls.
    När Amerika gick in i fientligheterna i april 1917 placerade Evangeline Booth (USA:s nationella befälhavare) hela Frälsningsarmén i USA på krigstjänstbasis.
    Vandrarhem och servicecenter etablerades i anslutning till militärläger och när den amerikanska expeditionsstyrkan åkte till Frankrike sändes överstelöjtnant William Barker för att se hur armén bäst kunde betjäna dem.
    Som svar på Barkers förfrågan om att ”skicka över några töser”, sände Evangeline en grupp på elva handplockade officerare, inklusive fyra ensamstående kvinnor som trodde att kvalitet var viktigare än kvantitet. Fler officerare följde efter och Frälsningsarméns hyddor, vilorum och vandrarhem växte snart upp varhelst de amerikanska trupperna var stationerade, några precis vid frontlinjen där kvinnor såväl som män var i fara för granater och gas.
    Mer på Vintage News Daily: Doughnut Girls: The Women Who Fried Donuts and Dodged Bombs on the Front Lines of World WarI – många foton.


Det här inlägget postades i Data, Internet, Foto, Historia, Samhällsklimat, USA. Bokmärk permalänken.