En förvånansvärt rik – och smutsig – historia

Det enkla toalettpappret är en lyx som många av våra förfäder inte hade. Hur gjorde folk innan toalettpapper uppfanns?

Alla bajsar, men alla använder inte toalettpapper. Det uppskattas att över hälften av världens befolkning inte använder toalettpapper – de flesta av dem använder vatten istället. Men vad gjorde folk innan vi fick tillgång till toalettpapper eller moderna bidéer? Tro det eller ej, våra förfäder använde ett brett spektrum av metoder för att torka sina bakdelar.
    Historien verkar inte fokusera mycket på hur människor rengjorde bakdelen. Vi vet inte vad folk använde för tiotusen år sedan eller mer, och det finns inte mycket historiska bevis eller skriven text om det.
    Men eftersom människor i icke-industrialiserade delar av världen – och under campingresor – använder saker som löv eller ”annat”. Kan det ha varit fallet förr i tiden. Men oavsett de storskaliga metoderna är de inte väl bevarade i arkeologiska dokument eller i skrift före den grekisk-romerska tiden. Ändå finns det några ledtrådar kvar.
    ZME Science: The surprisingly rich (and dirty) history of anal cleansing: a look at how people kept their bottoms clean through the ages.


Det här inlägget postades i Data, Internet, Historia, Kultur, Samhällsklimat, Vetenskap. Bokmärk permalänken.