Genetikens fader grävdes upp och hans DNA sekvenserades

Gregor Mendel var en augustinermunk och vetenskapsman på 1800-talet som ofta kallas ”genetikens fader”. Han visste inte om kromosomer eller DNA, men han upptäckte och dokumenterade många av reglerna för ärftlighet, inklusive dominanta och recessiva egenskaper som en organism ärver från sina föräldrar. De flesta av de organismer han studerade var ärtväxter.
    Den 20 juli 2022 var det 200-årsdagen av Mendels födelse. Vad kunde forskarsamhället göra för att hedra Mendel på lämpligt sätt för tillfället? Ett team av forskare i Tjeckien, där Mendel levde och dog, bestämde sig för att sekvensera hans DNA.
    Mendel främjade alltid vetenskapens framsteg och begärde till och med obduktion i händelse av hans död, så man kan anta att han skulle vara okej med det. Men projektet var långt ifrån enkelt. De skulle behöva få tillstånd att gräva upp Mendel från en grav som ägdes av hans augustinerkloster. Då skulle de behöva noggrant identifiera hans kvarlevor, som begravdes i samma grav som fyra andra munkar.
    Läs om det märkliga men lämpliga minnesprojektet och vad de lärde sig av resultaten på NPR.
    NPR: Why scientists dug up the father of genetics, Gregor Mendel, and analyzed his DNA.
    Wikipedia: Gregor Mendel.
    Engelska Wikipedia: Gregor Mendel (mer omfattande).

Visa profil Visa mer på Instagram
Det här inlägget postades i Biologi, Data, Internet, Historia, Samhällsklimat, Teknik, Vetenskap. Bokmärk permalänken.