Upptäckt: En organism som äter virus

Vissa varelser är köttätare och äter djur, andra är växtätare och äter växter, och vissa, inklusive människor, är allätare och kommer att äta båda. Men tills nu har vi inte identifierat en organism som äter virus. Naturligtvis får vi i oss virus, tillsammans med bakterier och andra mikrober. Men forskare har nu observerat en art som äter virus i frånvaro av andra näringsämnen och trivdes! Det gör dem till ”virovorer”.
    En virovore är en organism som får energi och näringsämnen från konsumtion av virus. Termen hänvisar tekniskt till organismer som primärt eller enbart konsumerar virus men som för närvarande endast omfattar organismer som drar partiell näringsnytta från konsumtion av virus, besläktad med en form av mikrobiologisk allätare. Virovory är den senast upptäckta formen av näring som en levande organism kan lita på för sina energibehov.
    I ett experiment isolerades olika dammvattenmikrober, introducerades till renat vatten och matades med Chlorovirus, ett vanligt virus som infekterar alger. Planktonsläktet Halteria förökade sig till 15 gånger sin population, medan kloroviruspopulationen reducerades. I ett kontrollprov utan virus växte Halteria inte alls. Det betyder inte att Halteria är unik. Det kan finnas många arter som livnär sig på virus som vi ännu inte känner till.
    New Atlas: First ”virovore” discovered: An organism that eats viruses.
    Engelska Wikipedia: Chlorovirus.
    Engelska Wikipedia: Halteria.


Det här inlägget postades i Djur, natur, Hälsa, Teknik, Vetenskap. Bokmärk permalänken.