Cwyfan – Den lilla kyrkan i havet

Ynys Môn är en ö som ligger högst upp i Wales, Storbritannien. Känd på engelska som Anglesey, är ön ansluten till fastlandet med endast två broar. På 1600-talet innebar erosion av kustlinjen att en holme bildades utanför ön – Cribinau. Det fanns bara ett problem – den omhuldade 1200-talskyrkan Saint Cwyfan var isolerad på den nybildade tidvattenön.
    Kartor över Ynys Môn från 1600-talet visar kyrkan på öns fastland. Situationen förvärrades och på 1800-talet hade alla gravar redan tvättats bort. Det såg troligt ut att den antika kyrkan skulle gå förlorad till havet. Kyrkan övergavs, utan tak, åt sitt öde.
    Sedan bildade några hängivna från lokalbefolkningen, ledda av arkitekten Harold Hughes, en listig plan: att bygga en skyddande mur runt kyrkan för att säkerställa dess överlevnad. Det krävdes en enorm insamling men kyrkan restaurerades och försvarsmurarna restes.
    Kyrkan är endast tillgänglig vid lågvatten och även om dess interiör är minst sagt grundläggande är den fortfarande ett populärt och romantiskt val för dop och till och med bröllop. Ändå har kyrkan inte så många besökare som man kan föreställa sig – dess isolering kräver både forskning och ansträngning för att nå den. Ändå är de som når det hela överens om att det är en magisk plats.
    Kuriositas: Cwyfan – The Little Church in the Sea.
    Se också engelska Wikipedia: St Cwyfan’s Church, Llangwyfan.


Det här inlägget postades i Byggnadsverk, Djur, natur, Foto, Geografi, Historia, Kultur, Samhällsservice. Bokmärk permalänken.